Έλληνας άλλαξε την πίτσα για πάντα με μία ασυνήθιστη ιδέα, πλέον την τρώει έτσι όλος ο πλανήτης
Η Hawaiian pizza γεννήθηκε από έναν Έλληνα στον Καναδά που τόλμησε να βάλει ανανά στην πίτσα.Μια από τις πιο διάσημες εκδοχές της πίτσας στον κόσμο, η Hawaiian pizza, δεν προέρχεται ούτε από την Ιταλία, ούτε από τη Χαβάη. Η ιστορία της είναι τόσο διεθνής όσο και το ίδιο το φαγητό: ένας Έλληνας μετανάστης στον Καναδά είχε την ιδέα να βάλει ανανά στην πίτσα, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων που κατέκτησε τον κόσμο.
Το 1962, ο Σαμ Πανόπουλος, ένας Έλληνας που είχε μεταναστεύσει στον Καναδά, έβαλε για πρώτη φορά ανανά πάνω σε μια πίτσα, προσπαθώντας να πειραματιστεί με γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Εμπνεύστηκε από τη κινέζικη κουζίνα, η οποία συνδύαζε φρούτα με κρέας, και τόλμησε να προσθέσει το εξωτικό φρούτο σε ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο. Ο συνδυασμός του ανανά με ζαμπόν και λιωμένο τυρί έγινε γρήγορα δημοφιλής και ονομάστηκε “Hawaiian” από τη μάρκα κονσερβοποιημένου ανανά που χρησιμοποιούσε.
Η πίτσα αυτή έγινε ιδιαίτερα αγαπητή σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πυροδότησε έντονες συζητήσεις για το αν ο ανανάς έχει θέση στην πίτσα. Παρά τις αντιπαραθέσεις, η Hawaiian pizza παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές σε πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι μια τολμηρή ιδέα μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο.
Η καινοτομία του Πανόπουλου δεν ήταν μόνο γευστική, αλλά και πολιτιστική. Κατάφερε να ενώσει τέσσερις διαφορετικές κουζίνες: την ιταλική βάση, τον ανανά από τη Νότια Αμερική, την έμπνευση από την κινεζική κουζίνα και την ελληνική τόλμη του να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Η επιτυχία της πίτσας αυτής δείχνει πώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά μοναδικό.