Οι άνθρωποι δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους ενώ μαγειρεύουν και αυτό ενδεχομένως τους καθιστά ευάλωτους σε ασθένειες όπως η σαλμονέλα, ο νοροϊός και ο E. coli, σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (FSIS).
Το FSIS, σε συνεργασία με ερευνητές του RTI International και του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, χώρισε 383 άτομα σε δύο ομάδες. Περίπου το ήμισυ του δείγματος παρακολούθησε ένα βίντεο τριών λεπτών σχετικά με την ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων και τη χρήση θερμόμετρων τροφίμων, ενώ το άλλο δεν έλαβε καμία καθοδήγηση.
Όλα τα άτομα πήγαν στη συνέχεια σε κουζίνες και τους ζητήθηκε να παρασκευάσουν μπιφτέκια γαλοπούλας και σαλάτες .
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που είχαν παρακολουθήσει το βίντεο ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σωστά ένα θερμόμετρο κρέατος κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών τους. Αλλά και στις δύο ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν κανείς – μόλις το 2% της ομάδας που είδε το βίντεο, και λιγότερο από το 1% της ομάδας που δεν το είδε – δεν ακολουθούσε όλες τις συνιστώμενες πρακτικές πλύσης των χεριών.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που παρατήρησαν ήταν πως κανείς δεν έτριψε τα χέρια με σαπούνι για τα συνιστώμενα 20 δευτερόλεπτα.
Μετά το πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα τροφίμων και τις επιφάνειες της κουζίνας για βακτήρια. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν μολύνει δοχεία μπαχαρικών, βρύσες ή λαβές ψυγείων και περίπου το 5% μόλυναν τα κινητά τους τηλέφωνα ή ακόμα τα μαρούλια που χρησιμοποίησαν στις σαλάτες τους.
«Δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να αισθανθείτε τα βακτήρια», δήλωσε η Carmen Rottenberg, Υποδιευθυντής του USDA για την Ασφάλεια των Τροφίμων. «Ωστόσο πλένοντας τα χέρια σας σωστά, μπορείτε να προστατέψετε την οικογένειά σας και να αποτρέψετε τα βακτήρια από το να μολύνουν το φαγητό σας αλλά και την κουζίνα σας».