Βέφα Αλεξιάδου: Η συνταγή της για κέικ που μπήκε σε κάθε σπίτι και θα μείνει για πάντα
Η Βέφα Αλεξιάδου «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας συνταγές που θα θυμόμαστε για πάντα.Την τελευταία της πνοή «άφησε» σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2024, η μαγείρισσα που κατάφερε να μπει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Η Βέφα Αλεξιάδου, η γυναίκα που έφερε την τέχνη της μαγειρικής στην καρδιά της ελληνικής οικογένειας, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.
Η Βέφα δεν ήταν απλώς μια μαγείρισσα· ήταν το πρόσωπο που μας έμαθε να αγαπάμε τη σπιτική κουζίνα, γεμίζοντας τα σπίτια μας με γεύσεις, αρώματα και αναμνήσεις. Μία από τις πιο εμβληματικές συνταγές της ήταν το κλασικό κέικ βανίλιας, ένα γλυκό που κατάφερε να γίνει το σήμα κατατεθέν της απλότητας και της νοστιμιάς.
Υλικά:
- 250 γρ. μαργαρίνη soft
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 καψούλα βανίλια
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι baking powder
- 4 αυγά
- 2/3 κούπας γάλα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίξτε τη βανίλια και το γάλα, ανακατεύοντας καλά.
- Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder και προσθέστε το στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειάστε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
- Ψήστε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
Αυτό το κέικ δεν είναι μόνο μια συνταγή. Είναι μια γεύση που ενώνει γενιές, μια ανάμνηση που θα μας θυμίζει πάντα τη Βέφα. Η συνεισφορά της στη μαγειρική θα μείνει ανεξίτηλη, όπως και η αγάπη της για το ελληνικό τραπέζι. Σήμερα, το αντίο μας στη Βέφα είναι γεμάτο ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε.
Ποιες χώρες έχουν μπιντέ και τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Το αυθεντικό video από την καταστροφή της Σμύρνης που προκαλεί ανατριχίλα
Η “Μάγισσα” της Λήμνου που καταδικάστηκε σε θάνατο
Ο τροχός βασανιστηρίων που λύγησε μπροστά στην Αγία Αικατερίνη