EXTRATIME

Αν ο Αϊνστάιν γεννιόταν στην Ελλάδα του σήμερα, θα έπεφτε θύμα bullying;

Αν ο Αϊνστάιν ζούσε στην Ελλάδα του σήμερα, η διαφορετικότητά του ίσως τον έκανε στόχο bullying.
Αν ο Αϊνστάιν γεννιόταν στην Ελλάδα του σήμερα, θα έπεφτε θύμα bullying;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν αν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα του σήμερα; Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη Θεωρία της Σχετικότητας, με την αφηρημάδα του, την εμφάνιση με αχτένιστα μαλλιά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για “συμβατικές” κοινωνικές συνήθειες, θα είχε μια δύσκολη εφηβεία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γινόταν στόχος σχολικού bullying, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο εύκολα “απομονώνονται” οι διαφορετικοί σε σύγχρονες κοινωνίες.

Θυμάστε πώς περιγράφεται ο Αϊνστάιν; Ξεχασιάρης, ατημέλητος, αφηρημένος, και – το σημαντικότερο – με αδυναμία στα μαθήματα που θεωρούνται “εύκολα”. Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από τους συμμαθητές του, που μάλλον θα τον χλεύαζαν για το πόσο “παράξενος” φαινόταν. Τα σημερινά παιδιά είναι εξαιρετικά παρατηρητικά, και ο Αϊνστάιν με τα “περίεργα” ρούχα και τη συνήθειά του να χάνεται στις σκέψεις του θα ήταν εύκολος στόχος.

Και αν αναλογιστούμε ότι οι μεγαλοφυΐες συχνά παρεξηγούνται πριν αναγνωριστεί η αξία τους, τότε η απάντηση είναι σχεδόν βέβαιη: ο μικρός Αϊνστάιν ίσως να πάλευε να βρει αποδοχή σε μια κοινωνία που δεν αντέχει εύκολα την διαφορετικότητα. Ευτυχώς, όμως, η ιστορία μας δείχνει πως τέτοιοι άνθρωποι – όσο και αν παρεξηγούνται στην αρχή – βρίσκουν τον δρόμο τους για να αλλάξουν τον κόσμο.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Με ανοιχτά καταστήματα, malls και μεγάλα brands θα κυλήσει η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

Ακούστε το ολοκαίνουριο τραγούδι «Εσύ & εγώ» σε στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

ExtraTime
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Με την κάλυψη της ΝΔ ο Ξυλούρης ή «Φραπές» ή... «Τζίτζης» εξευτέλισε πλήρως τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής

Κοινωνία
ExtraTime: Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Ενώ η καθημερινή κίνηση εξαντλεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πριν καν φτάσουν στη δουλειά τους, νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πολιτικές μετακινήσεων δείχνουν ότι το commuting μπορεί να γίνει ανθρώπινο, γρήγορο και βιώσιμο — αρκεί να υπάρξει πραγματική βούληση.

ExtraTime
Sportminute: «Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

«Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινοπουλιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» παρουσιάζει το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη.

Sportminute
Κοινωνία: Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά

Κοινωνία