Sportime

Φόρεσαν μάσκα και παρίσταναν τον υπουργό σε βίντεο κλήση από γραφείο που έφτιαξαν ίδιο με του υπουργού. Έβγαλαν εκατομμύρια πριν τους πιάσουν

Δύο άντρες έστησαν ένα απίστευτο σχέδιο εξαπάτησης, παριστάνοντας τον Γάλλο υπουργό Άμυνας σε ψεύτικες βιντεοκλήσεις

Γρηγόρης Κεντητός 2 λεπτά ανάγνωσης
Μάσκα υπουργού
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Η απάτη ήταν τόσο απίστευτη που μοιάζει με σενάριο κωμικής ταινίας. Δύο άντρες, με όπλο τους μια σιλικόνη μάσκα, μια ψεύτικη ταυτότητα και ένα πιστό αντίγραφο του γραφείου του Γάλλου υπουργού Jean-Yves Le Drian, κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ από πλούσιους επιχειρηματίες και δημόσιες προσωπικότητες. Το θράσος τους ήταν απεριόριστο, αλλά τελικά η απάτη τους κατέρρευσε όταν οι αρχές έφτασαν στα ίχνη τους.

Οι δύο απατεώνες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία και πειστική υποκριτική για να ξεγελάσουν θύματα υψηλού προφίλ. Έστησαν ένα στούντιο που έμοιαζε ακριβώς με το γραφείο του Γάλλου υπουργού Άμυνας και, φορώντας μια σιλικόνη μάσκα που αναπαριστούσε τα χαρακτηριστικά του, έκαναν βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου. Με σοβαρό ύφος, εξηγούσαν στους στόχους τους ότι επρόκειτο για άκρως απόρρητες κυβερνητικές επιχειρήσεις, όπως πληρωμές λύτρων για δημοσιογράφους που κρατούνταν όμηροι σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι απατεώνες στόχευσαν πάνω από 150 επιχειρηματίες και αξιωματούχους, αλλά μόνο τρία άτομα έπεσαν στην παγίδα. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος πίστεψε ότι βοηθούσε στην απελευθέρωση Γάλλων δημοσιογράφων και μετέφερε 47 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς των απατεώνων. Τα χρήματα διοχετεύονταν σε offshore λογαριασμούς και από εκεί εξαφανίζονταν μέσω ενός δικτύου μεταφορών που περιλάμβανε εικονικές εταιρείες και διαμεσολαβητές.

Οι γαλλικές αρχές δεν άργησαν να κινητοποιηθούν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη. Μετά από έρευνα που διήρκεσε χρόνια, οι δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Το σκάνδαλο προκάλεσε σάλο στη Γαλλία και διεθνώς, με πολλούς να δυσκολεύονται να πιστέψουν πως μια τόσο παράλογη απάτη κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά. Αν και η ιστορία μοιάζει βγαλμένη από ταινία, αποτελεί μια απόδειξη του πώς η τεχνολογία και η πειστική σκηνοθεσία μπορούν να γίνουν εργαλεία στα χέρια των πιο τολμηρών απατεώνων.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Γρηγόρης Κεντητός

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα