Θα ήταν δισεκατομμυριούχος αν μπορούσε να τον κατοχυρώσει. Ο πασίγνωστος Έλληνας που δημιούργησε το μουσακά μας
το διάσημο ελληνικό πιάτο που συνδυάζει παραδοσιακά υλικά με μια ξεχωριστή γαστρονομική πινελιάΟ Νικόλαος Τσελεμεντές δεν ήταν απλά ένας σεφ· ήταν ο άνθρωπος που αναγέννησε την ελληνική κουζίνα και τη μετέτρεψε σε γαστρονομική τέχνη, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του. Ο σύγχρονος μουσακάς, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, με τη μοναδική στρώση μπεσαμέλ, είναι το αριστούργημά του και αποτέλεσε το απόγειο της προσπάθειάς του να κάνει την ελληνική κουζίνα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Η δημιουργία του μουσακά με τη μπεσαμέλ ήταν ένα τολμηρό βήμα για την εποχή, εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα, αλλά ήταν αυτό που χρειάστηκε για να ξεχωρίσει το πιάτο και να αποκτήσει τον κρεμώδη, πλούσιο χαρακτήρα που αγαπούν εκατομμύρια. Αν ο Τσελεμεντές είχε τη δυνατότητα να κατοχυρώσει τη συνταγή του μουσακά, θα είχε γίνει δισεκατομμυριούχος, καθώς η εκδοχή του παραμένει η πιο διάσημη και διαδεδομένη.
Ο Τσελεμεντές προσέφερε στην ελληνική κουζίνα μια αίσθηση εκλεπτυσμένης απλότητας, αναμειγνύοντας την παράδοση με μοντέρνες τεχνικές και καταφέρνοντας να αναδείξει τα ελληνικά πιάτα σε τέχνη. Μέσα από το βιβλίο του “Οδηγός Μαγειρικής” εισήγαγε σύγχρονες ιδέες στην κουζίνα, αφήνοντας κληρονομιά που μέχρι σήμερα θεωρείται πολύτιμη. Ο μουσακάς του Τσελεμεντέ είναι κάτι παραπάνω από ένα πιάτο· είναι σύμβολο της πολιτισμικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Ποια παπούτσια να πάρω για δουλειά με ορθοστασία;
Γιατί πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου 50 ευρώ όταν βγαίνεις από το σπίτι;