Sportime

Τι είναι ο Μιχαήλ και η Νέμεσις που απέκτησε η ελληνική αστυνομία

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε δύο AI απέναντι στις ψηφιακές απάτες.

Βαγγέλης Λάσκαρης 1 λεπτά ανάγνωσης
Μιχαήλ, Νέμεσις και νέες τεχνολογίες της Ελληνικής Αστυνομίας
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Δύο περίεργα ονόματα μπήκαν από σήμερα στο «οπλοστάσιο» της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος: «Μιχαήλ» και «Νέμεσις». Δεν είναι αστυνομικοί, αλλά δύο διαφορετικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργήθηκαν για να μας μάθουν πώς να μην πέφτουμε στις παγίδες των απατεώνων.

Ο «Μιχαήλ» απαντά – Η «Νέμεσις» σε παρακολουθεί να αποφασίζεις

Ο «Μιχαήλ» απαντά σε ερωτήσεις για phishing, κλοπή λογαριασμών, προσωπικά δεδομένα και άλλες ψηφιακές απειλές. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν «ψαρεύει» απαντήσεις από ολόκληρο το διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά εγκεκριμένο υλικό της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος.

Η «Νέμεσις» κάνει κάτι διαφορετικό. Βλέπει τις επιλογές που κάνει ο χρήστης μέσα σε εικονικά σενάρια απάτης και προσαρμόζει ανάλογα την εκπαίδευση.

Και ο «Μιχαήλ» μπορεί να εμφανιστεί δίπλα σου

Μέσω εφαρμογής AR για Android, ο «Μιχαήλ» μπορεί να εμφανίζεται μέσω της κάμερας μέσα στον πραγματικό χώρο. Αργότερα προβλέπεται αντίστοιχη λειτουργία και για iPhone.

Οι δύο AI βρίσκονται στη νέα Ψηφιακή Ακαδημία Κυβερνοεγκλήματος 2026, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν online, στα ελληνικά και αγγλικά. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει επίσης ότι η πλατφόρμα δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Φόρτωση ψηφοφορίας…

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Βαγγέλης Λάσκαρης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα