EXTRATIME

Γιατί κανείς δεν πρέπει να αγγίξει την βαλίτσα της Μαρί Κιουρί

Η βαλίτσα της Μαρί Κιουρί, γεμάτη από επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία
Γιατί κανείς δεν πρέπει να αγγίξει την βαλίτσα της Μαρί Κιουρί

Η Μαρί Κιουρί, μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία της επιστήμης, είναι γνωστή για τα επαναστατικά της επιτεύγματα στην έρευνα για τη ραδιενέργεια. Ωστόσο, ανάμεσα στα εκατοντάδες εργαστηριακά αντικείμενα που χρησιμοποίησε, υπάρχει ένα που παραμένει επικίνδυνο και απομονωμένο από τον κόσμο: η βαλίτσα της. Μια βαλίτσα που κρατάει τα εργαλεία και τα υλικά με τα οποία έκανε τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της, αλλά και αυτά που την οδήγησαν στην καταστροφή.

Το 1898, με τη βοήθεια του συζύγου της Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο, δύο από τα πιο σημαντικά ραδιενεργά στοιχεία. Εκείνη την εποχή, η έννοια της ραδιενέργειας ήταν αχαρτογράφητη και οι κίνδυνοι της παραμελημένοι. Η Μαρί, όμως, αν και εργαζόταν ασταμάτητα με αυτά τα επικίνδυνα υλικά, δεν είχε καμία γνώση των καταστροφικών τους συνεπειών. Χρησιμοποιούσε τις επικίνδυνες ουσίες χωρίς προστατευτικά μέτρα, κάτι που ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, καθώς η ραδιενέργεια ήταν ακόμα άγνωστη και θεωρούνταν «μαγική» δύναμη.

Το εργαστήριό της ήταν γεμάτο από μικρές συσκευασίες με ραδιενεργά υλικά και ακτινοβολούσε αέναα γύρω της. Περνούσε αμέτρητες ώρες σε αυτό, χωρίς να συνειδητοποιεί τους κινδύνους. Ο θάνατος του συζύγου της Πιερ το 1906, μετά από ένα ατυχές ατύχημα, δεν την σταμάτησε. Αντιθέτως, εκείνη συνέχισε τις έρευνές της, και η επιστημονική της κληρονομιά μεγαλούργησε με τη βράβευσή της με δύο Νόμπελ, πρώτα στη Φυσική το 1903 και αργότερα, το 1911, στη Χημεία.

Αλλά η υγεία της, αργά αλλά σταθερά, καταστρέφονταν. Η συνεχής έκθεση σε ραδιενέργεια την οδήγησε στην ασθένεια που τελικά την σκότωσε, την απλαστική αναιμία. Ήταν το 1934, και η Μαρί Κιουρί άφησε την τελευταία της πνοή, αλλά όχι πριν καταθέσει ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά έργα του 20ού αιώνα. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες του έργου της, η κληρονομιά της είναι ανεκτίμητη, και όχι μόνο από επιστημονική άποψη.

Η βαλίτσα της, σήμερα, κλείνει με ασφάλεια σε κάποιο μουσείο. Ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς χωρίς να εκτεθεί σε επικίνδυνη ακτινοβολία. Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει τα εργαλεία που η Μαρί Κιουρί χρησιμοποίησε για να αλλάξει τον κόσμο. Και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η κληρονομιά της είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με τη θυσία της για την επιστήμη.

Το πιο τρομακτικό σε αυτή την ιστορία, όμως, είναι ότι ακόμα και σήμερα, δεκαετίες μετά το θάνατό της, η βαλίτσα της, μαζί με τα εργαλεία και τα ραδιενεργά υλικά που περιέχει, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι ουσίες που χρησιμοποιούσε, και τις οποίες θεωρούσε ακίνδυνες, εξακολουθούν να εκπέμπουν επικίνδυνες δονήσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αγγίξει, και δεν θα το κάνει ποτέ. Οι άνθρωποι που σέβονται την επιστήμη και την ιστορία της, γνωρίζουν πως η βαλίτσα αυτή δεν είναι απλώς ένα εργαλείο της δουλειάς της. Είναι η υπενθύμιση της δύναμης και της επικινδυνότητας της ανθρώπινης γνώσης.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
ExtraTime: Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Εφεξής τα Σαββατοκύριακα ξέρουμε που θα ανταμώνουμε, που θα γέρνουμε όταν αναλογιζόμαστε «τις κακές συνήθεις» και όταν θέλουμε, σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας το «Αγύριστο κεφάλι».

ExtraTime
ExtraTime: Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Το τεχνικό τζάκετ που φορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Καλάβρυτα δεν είναι απλό μπουφάν σκι και η τιμή του το επιβεβαιώνει

ExtraTime
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία