Τι θα γίνει στον οργανισμό μας αν τρώμε κάθε μέρα ψάρια;
Τι συμβαίνει με τα μεγάλα θηρευτικά ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο καρχαρίας;Η κατανάλωση ψαριών σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, αλλά και κάποιες πιθανές αρνητικές συνέπειες αν δεν προσέχουμε τις επιλογές μας. Ακολουθούν τα κύρια οφέλη και προειδοποιήσεις για την καθημερινή κατανάλωση ψαριών:
Τα ψάρια, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η σκουμπρί, η σαρδέλα, και ο τόνος), είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Τα ω-3 βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.
Τα ψάρια είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως η βιταμίνη D (που είναι σημαντική για την υγεία των οστών) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η βιταμίνη Β12). Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ιώδιο, το σελήνιο και το σίδηρο.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων, όπως η άνοια και η κατάθλιψη.
Ορισμένα ψάρια, κυρίως τα μεγάλα θηρευτικά ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο καρχαρίας, μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να είναι τοξικός, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα, ειδικά στις εγκύους και τα μικρά παιδιά.
Αν τα ψάρια που καταναλώνονται είναι επεξεργασμένα, όπως τα κονσερβοποιημένα ψάρια ή τα καπνιστά ψάρια, μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια.
Προτιμήστε διάφορα είδη ψαριών και αποφεύγετε την καθημερινή κατανάλωση του ίδιου τύπου, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Επιλέξτε φρέσκα και άγρια ψάρια, αντί για επεξεργασμένα προϊόντα, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και πρόσθετων.
Συνοδεύστε τα ψάρια με φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λιπαρά, για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να προσφέρει πολλές θρεπτικές αξίες όταν γίνεται με μέτρο και προσοχή στις επιλογές σας.
Διαβάστε επίσης: