Πρέπει να περιμένω να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλω στο ψυγείο; Έχω μπερδευτεί
Να περιμένεις να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλεις στο ψυγείο; Η απάντηση σε μια διαχρονική απορία.Το ερώτημα αν πρέπει να αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις. Η σωστή απάντηση εξαρτάται από την ασφάλεια τροφίμων και την αποφυγή βακτηρίων.
Η παλαιότερη άποψη υποστήριζε ότι πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό, ώστε να μη «ζεσταθεί» το ψυγείο. Ωστόσο, οι σύγχρονες συστάσεις δείχνουν ότι είναι καλύτερο να αποθηκεύουμε το φαγητό στο ψυγείο όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ιδανικά μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που μαγειρεύτηκε. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η Salmonella ή το E. coli, που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να προστατεύσουμε τη συσκευή, μπορούμε να τοποθετήσουμε το φαγητό σε ρηχά δοχεία για γρηγορότερη ψύξη ή να το αφήσουμε λίγα λεπτά να «χλιαρώσει» πριν τοποθετηθεί. Το σημαντικότερο είναι να μην παραμείνει εκτεθειμένο για ώρες, καθώς αυτό μπορεί να το καταστήσει επικίνδυνο για κατανάλωση.
Αν λοιπόν αναρωτιέσαι, το να βάλεις το φαγητό σου στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα χλιαρό είναι απολύτως ασφαλές και προτιμότερο από το να το αφήσεις να κρυώσει εντελώς.
Πως σκουλίκια έσωσαν χιλιάδες στρατιώτες στον Παγκόσμιο Πόλεμο
Πως να λες espresso σαν Ιταλός και όχι σαν Έλληνας
Κάνει να φας ψάρι με τυρί; Τι θα πάθεις αν τα φας μαζί;
Πως το DNA έλυσε ένα απο τα μεγαλύτερα μυστήρια του προηγούμενου αιώνα
Πως να φτιάξεις νηστίσιμη ομελέτα που να μοιάζει με κανονική