Sportime

Απόλυτη καταστροφή στο Πόρτο Γερμενό: Κατεδαφιστέο το 1 στα 2 σπίτια

Ανυπολόγιστες ζημιές και φόβοι για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις - Σοκαριστικές οι αυτοψίες των ειδικών στα καμένα σπίτια στο Πόρτο Γερμενό

Κώστας Πετρόπουλος 2 λεπτά ανάγνωσης
Ανυπολόγιστες ζημιές και φόβοι για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις - Σοκαριστικές οι αυτοψίες των ειδικών στα καμένα σπίτια στο Πόρτο Γερμενό.
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στο Πόρτο Γερμενό. Οι πρώτες αυτοψίες των ειδικών επιβεβαίωσαν τον όλεθρο. Περίπου τα μισά σπίτια απ’ όσα ελέγχθηκαν από τα κλιμάκια, κρίθηκαν κόκκινα δηλαδή πλήρως κατεδαφιστέα που χρειάζονται χτίσιμο από την αρχή. Συγκεκριμένα, από τις 82 αυτοψίες σε σπίτια του Πόρτο Γερμενό, τα 37 ήταν εντελώς ακατάλληλα και τα 29 ήταν κίτρινα, δηλαδή με διαχειρίσιμες ζημιές που πρέπει να επισκευαστούν.

Οι αυτοψίες πραγματοποιούνται από τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.

Ο άλλοτε πανέμορφος οικισμός του Πόρτο Γερμενό, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα γκρίζο πεδίο «πολέμου», ενώ το πράσινο τοπίο έδωσε τη θέση του σε μια έρημο στάχτης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις έως 150.000 ευρώ για κάθε καμένο σπίτι, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις καμένες αναμνήσεις. Ένας τόπος ζωής, δεμένος με οικογενειακές αναμνήσεις, καλοκαίρια και γενιές ανθρώπων, λόγω και της εγγύτητάς του στην Αθήνα.

Και φυσικά είναι ένα ζήτημα το πότε θα δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις, αφού και σε άλλες φυσικές καταστροφές (Βόρεια Εύβοια, Έβρος, Θεσσαλία, Αρκαλοχώρι) προηγήθηκαν παχιά λόγια, αλλά στην πράξη οι ενισχύσεις άλλοτε αποδεικνύονται ψίχουλα και άλλοτε καθυστερούν τραγικά.

Τίποτα δεν μπορεί να διορθώσει την τραγική υποβάθμιση της ζωής αυτών των κατοίκων, λόγω της καταστροφής του φυσικού πλούτου, της ρύπανσης και της ψυχολογικής επιβάρυνσης που δημιουργεί αυτή η θλιβερή εικόνα. Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει ως πρόθεσή της, όπως έχουμε δει και στη Βόρεια Εύβοια.

Δυστυχώς απαιτούνται πολλά χρόνια για να «συνέλθει» το Πόρτο Γερμενό, ενώ ακόμα και η τουριστική κίνηση της περιοχής αναμένεται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αυτή η σπαρακτική εικόνα είναι η αντανάκλαση ενός κράτους που απέτυχε παταγωδώς…

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Κώστας Πετρόπουλος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα