10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες και δε χρειάζεται να ξέρεις για την κινόα
Η κινόα κρύβει μια σειρά από παράξενα μυστικά που δεν περίμενες να μάθεις.Αν νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για την κινόα, ετοιμάσου να αναθεωρήσεις! Εδώ είναι 10 παράξενα και εντελώς περιττά γεγονότα για το αγαπημένο superfood που δεν περίμενες να μάθεις:
Η κινόα μπορεί να εκραγεί σαν ποπ κορν. Όταν οι σπόροι θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να “σκάνε” και να μοιάζουν με μίνι ποπ κορν, δημιουργώντας μια τραγανή λιχουδιά.
Έχει γεύση ψαριού… αν δεν ξεπλυθεί σωστά. Οι σάπωνες που καλύπτουν τους σπόρους αφήνουν μια πικρή, σχεδόν αλμυρή επίγευση, αν δεν αφαιρεθούν κατάλληλα με ξέπλυμα.
Είχε τεράστια αξία για τους Ίνκας. Οι Ίνκας την αποκαλούσαν “μητέρα όλων των σπόρων” και τη χρησιμοποιούσαν για ανταλλαγές και θρησκευτικές τελετές, αλλά δεν λειτουργούσε ως κανονικό νόμισμα.
Η κινόα “αισθάνεται” το υψόμετρο. Είναι προσαρμοσμένη να αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα, όπως οι Άνδεις, και ευδοκιμεί σε συνθήκες που άλλες καλλιέργειες δυσκολεύονται.
Οι κατακτητές προσπάθησαν να την εξαλείψουν. Οι Ισπανοί κατέστρεφαν τις καλλιέργειες κινόας επειδή συνδεόταν με τελετουργικές πρακτικές των Ίνκας, θέλοντας να εξαλείψουν την κουλτούρα τους.
Μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς χώμα. Η κινόα έχει δοκιμαστεί σε υδροπονικές καλλιέργειες, όπου φυτρώνει χωρίς χώμα, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και θρεπτικά συστατικά.
Είναι τοξική για ορισμένα ζώα. Οι σάπωνες που περιέχει είναι τοξικές για πουλιά και μικρά ζώα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και ως φυσική άμυνα της καλλιέργειας.
Η NASA την έχει καλλιεργήσει στο διάστημα. Οι επιστήμονες πειραματίζονται με την κινόα ως πιθανή πηγή τροφής για αποστολές μεγάλης διάρκειας, χάρη στη θρεπτική της αξία.
Αναπτύσσονται ποικιλίες για ακραία κλίματα. Έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες που αντέχουν σε ακραία ψύχη, καθιστώντας την κατάλληλη για καλλιέργεια σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Μπορεί να γίνει παγωτό. Υπάρχουν συνταγές όπου η κινόα καραμελώνεται και χρησιμοποιείται ως βάση ή γαρνιτούρα για παγωτά, δίνοντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση.