ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η Γλουτένη που καταναλώναμε για χιλιετίες θεωρείται σήμερα εχθρός της διατροφής;

Η γλουτένη ήταν πάντα μέρος της διατροφής μας, όμως σήμερα αντιμετωπίζεται ως διατροφικός εχθρός.
Γιατί η Γλουτένη που καταναλώναμε για χιλιετίες θεωρείται σήμερα εχθρός της διατροφής;

Για χιλιάδες χρόνια, η γλουτένη αποτελούσε βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής. Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζεται ως εχθρός της υγείας. Τι άλλαξε;

Η αύξηση των διαγνώσεων δυσανεξίας στη γλουτένη και της κοιλιοκάκης έφερε τη γλουτένη στο προσκήνιο ως πιθανό πρόβλημα. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού πάσχει πραγματικά από κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα αποφεύγοντάς την, ακόμα κι αν δεν έχουν διαγνωστεί.

Ένας πιθανός λόγος είναι η βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Το σύγχρονο σιτάρι έχει υποστεί γενετικές τροποποιήσεις, περιέχοντας περισσότερη γλουτένη, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει την πέψη. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά είναι γεμάτα με πρόσθετα και χαμηλής ποιότητας γλουτένη.

Η τάση προς τη δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει και ζήτημα μάρκετινγκ. Πολλά προϊόντα με την ετικέτα “χωρίς γλουτένη” περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και ζάχαρη για να διατηρήσουν τη γεύση και τη δομή τους, κάνοντάς τα λιγότερο υγιεινά.

Ίσως η λύση δεν είναι να απομακρύνουμε τη γλουτένη εντελώς, αλλά να επιστρέψουμε σε πιο φυσικές και παραδοσιακές μορφές της διατροφής μας. Το σωστά ζυμωμένο και παραδοσιακό ψωμί μπορεί να είναι πιο εύπεπτο από τα επεξεργασμένα αρτοποιήματα.

Η γλουτένη από μόνη της δεν είναι ο απόλυτος διατροφικός εχθρός. Ο τρόπος που την καταναλώνουμε και η υπερβολική της παρουσία στη σύγχρονη διατροφή είναι αυτά που αξίζουν επανεξέταση.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή